U POŽAREVCU IZLOŽBA „MILA MOJA“

У четвртак, 21. марта 2019. године у Галерији савремене уметности у Пожаревцу свечано је отворена изложба „Мила моја – дечије играчке од праисторије до данас“, која је настала у сарадњи шест српских музеја под координацијом Народног музеја Зајечар и покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Одрастање, лично и друштвено сазревање кроз различите периоде детињства, младости и старости неминован су процес у свакој од појединачних људских заједница, култура или цивилизација-од прапочетка до данас. Међутим, досадашња музејска теорија и пракса недовољно су осветлиле феномен детињства и одрастања у својству функционисања друштвеног живота, као и новог тумачења улоге детета у породици у његовом свакодневном животу. Причу о детињству и дечјим играчкама реализовали су, према концепту Сузане Антић, музејски стручњаци различитих профила (археолози, историчари уметности и етнолози), полазећи притом од свог угла посматрања, а стигавши на крају до заједничке изложбе „Мила моја-дечије играчке од праисторије до данас“.

На почетку вечери ученица ОШ “Десанка Максимовић” Марија Јанков је рецитовала дечију песму “Дете” Љубивоја Ршумовића.

У наставку свечаног отварања изложбе посетиоцима се најпре обратио директор Народног музеја у Пожаревцу др Гордан Бојковић и директор Народног музеја у Зајечару др Маја Живић.

Изложба обухвата дечије играчке од праисторије до данас с циљем да се сагледа развој и промене на мултидисциплинаран начин,  који су дечије играчке  трпеле током цивилизација.

Народни музеј Пожаревац заступљен је играчкама из античког периода и традиционалне културе. Аутори ових сегмената су: Драгана Спасић-Ђурић, археолог и Даница Ђокић, етнолог, музејски саветници.

Изложбу је отворио др Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу.

Изложба ће бити отворена до 9. априла. Улаз је слободан.

Извор: ГСУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *