У ВИМИНАЦИЈУМУ ОТКРИВЕН МАУЗОЛЕЈ

На археолошком локалитету Виминацијум откривен је маузолеј, за који руководилац пројекта Виминацијум Миомир Кораћ каже да датира из трећег века и да је свакако представљао последње почивалиште особе високог ранга.

Новооткривени маузолеј налази се на 830 метара северно од маузолеја императора Хостиљана на источној некрополи Виминацијума и 570 метара североисточно од капије Порта праеторије легијског логора, 700 метара североисточно од капије код амфитеатра, 300 метара од легијског логора и 160 метара западно од уништене двојне гробнице са фрескама.

Кораћ је у писаној изјави Танјугу истакао да је камена пластика нађена у маузолеју изузетна.

Најзначајни налаз је глава римског императора са увојцима и ловоровим венцем симболом римског императора.

Издваја се и глава младића, изузетно брижљиво обрађена рука која држи мач, као и делови римског мача.

Нађен је и фрагмент крила орла, једног од најпознатијих симбола бога Јупитера и Римског царства.

Издвајају се и ситнији делови више скулптура и рељефа од мермера, а од архитектонске пластике пронађено је више фрагмената са флоралним и другим мотивима карактеристичним за време Римског царства.

 

                                                                                     Др Миомир Кораћ

Маузолеј је димензија 15 х 15 метара са средишњим делом шест пута шест метара, грађен је од крупних комада ломљеног рамског кристаластог шкриљца са четири слоја од хидрауличног малтера дебљине између пет и 10 центиметара.

Истражени део маузолеја и у антици се налазио под земљом, укопан најмање један метар у односу на површину и ископавања су у току, каже Кораћ.

Досадашња очувана висина / дубина грађевине износи између 1.80 и 2,25 метра и сама конструкција делује једноставно, али изузетно масивно и чврсто.

Архитектонски елементи су од кречњака, као и стеле и саркофази који су у оквиру овог комплекса претрпели систематско уништавање, које далеко превазилази, према речима Кораћа, оно које се среће у оквирима ратних разарања или касније експлоатације грађевинског материјала.

Маузолеј је, како је утврђено, претрпео двоструко уништавање. До првог уништавања дошло је у антици када су се систематски уништавала надгробна обележја, кречњачке стеле, саркофази, мермерне скулптуре и делови рељефа.

Кораћ каже да постоје индиције да је овакво темељно уништавање последица поступка познатог као „дамнатио мемориае“, односно брисање из сећања, када се у потпуности уништавају сви помени имена и дела особе која је осуђена на заборав и то се ради само када су питању императори.

Друга фаза уништавања уследила је у каснијим вековима, услед експлоатације камена као грађевинског материјала и тада највише страдао оградни зид који је био од масивних квадера.

„Неко је у антици баш употребио енормну снагу да растури све што је могао, подједнако и у маузолеју и на оградном зиду“, приметио је Кораћ.

Маузолеј је био издвојен у односу на античку некрополу масивним каменим зидом дебљине 0,80 метра.

Централни део маузолеја највероватније је служио за ритуал и окружен је са три стране са 11 гробова, од којих је један гроб кремираног покојника у етажној гробној јами, две сахране покојника у дрвеним сандуцима, једна гробница зидана од опеке са лучним сводом, док су остали гробови зидани од опеке.

Са северне стране, где истраживања још трају и на којој нема за сада пронађених гробова, очекује се да буде пронађен улаз у маузолеј.

Већина ових гробова је, према речима Кораћа, опљачкана.

Унутар оградног зида у североисточном углу наспрам маузолеја налази се једна гробница са сводом, која је, наглашава Кораћ, изузетно интересантна и њена истраживања су ту току.

Маузолеј је позициониран између две виле рустике из трећег века и до сада је на том простору истражено преко 80 гробова из периода другог и трећег века, од којих су многи имали луксузне предмете као део гробног инвентара.

Нађена су три оловна саркофага као и делови више саркофага и стела који су у ситним фрагментима.

На фрагментима од мермера се види да су веома брижљиво обрађени, а у непосредној близини маузолеја је пронађено и 15 златних предмета.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *