УЧЕНИЦИ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ НА ОБУЦИ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ

 

                                         Вина произведена у пожаревачкој Пољопривредној школи

 

Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ Пожаревац одобрен је међународни пројект „Виноградарство и производња вина“ који се спроводи у кофинансирању са Европском унијом и сарадњом са ТЕМПУС фондацијом.

Прошле године ова школа је имала успешан међународни пројект „Органско воћарство“, а у наставку ових обука, ове године ће петнаест ученика трећег и четвртог разреда смерова пољопривредни техничар и прехрамбени техничар боравити у Ребуплици Северној Македонији, где ће обавити обуку из виноградарства и производње вина у елитној винарији „Стоби“ – Градско, у трајању од четрнаест дана.

Групу ученика воде Весна Јовић, професорка воћарства и виноградарства и Наташа Радивојевић, професорка технологије која је одговорна за производњу вина на школској економији.

Ученици Пољопривредне школе

Видоје Вукашиновић, директор Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“, тим поводом, каже:

– Одлука да се оваква обука одвија у Р. Северној Македонији је настала из разлога што су македонци били одлични домаћини и прошле године, али и зато што је Македонија поднебље врло погодно за узгој винове лозе, винарство им је на изузетно високом нивоу, те се итекако може много тога научити од њихових стручњака. За ученике који су део овог пројекта, потпуно је бесплатна комплетна обука – пут, путно осигурање, храна, смештај у хотелу са четири звездице, обука, комплетна радна и заштитна опрема.

– После завршене обуке, ученици ће добити европски међународни сертификат „Еуропас“ са којом ће им бити олакшано да реализују сопствене пројекте из ове области, не само у Србији већ на територији целе ЕУ.

– Реализација овог пројекта је још један показатељ колико је Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца, добар избор и за ученике и за родитеље! – поручује Вукашиновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *