УНИОН МЗ КУПИО НЕКАДАШЊИ МИП (ФОТО)

Пожаревачко предузеће Унион МЗ  у мају прошле године је за 45 милиона динара купило МИП Пожаревац. Тачније, оно што је од њега остало.

 

Новинари бројних локалних и националних медија су данас, заједно са челним људима Униона МЗ били у прилици да обиђу све погоне некадашњег гиганта месне индустрије и забележе невероватан степен уништења фабрике која је осамдесетих година прошлог века запошљавала 1.400 радника и своје производе, осим на тржишту бивше Југославије, продавала и широм света, укључујући и Америку и неке арапске земље. Све што је могло да се почупа, почупано је, посечено и – однето. Чак и лавабои из тоалета.

Покушај предузећа Унион МЗ да МИП купи 2006. године за милион евра и план да у обнову тада још постојеће технологије у халама МИП-а уложи додатних 3 милиона евра, осујећен је и пожаревачки гигант је продат фирми која није ни покушала да покрене производњу. Како је та фирма недуго потом отишла у стечај, повериоци су намиривани тако што су ангажоване екипе које ће сав метал затечен у МИП-у да посеку, како би се продао у секундарне сировине и намирила дуговања и кредити тадашњег купца МИП-а.

У МИП-у су уништене и однете све производне линије, крајем прошлог века најмодерније у Европи, хладњаче, коморе, чак и зидови, кровне металне конструкције и лимени кровни покривачи… Из зидова су чупани каблови, ради продаје бакра, однети су сви радијатори, очерупана топлана, пушница, трпезарија капацитета 800 места, сви поклопци шахти у фабричком кругу, однете су и празне конзерве.

 

Бесомучно черечење престало је у моменту кад су бренери којима су сечени носећи стубови у најмодернијим халама МИП-а, монтираним 1984. године, изазвали пожар великих размера, па су екипе у највећој журби напустиле МИП и више се нису вратиле да докрајче посао.

Цео фабрички комплекс зарастао је у шибље.

Неко је на данашњој конференцији за медије с правом тренутно стање у халама МИП-а упоредио са уништеним фабрикама које је бомбардовао НАТО 1999. године.

Из Униона МЗ поручују да ће поступно, корак по корак, оспособљавати погоне некадашњег МИП-а. Најпре ће преселити управу Униона МЗ у управни део некадашњег МИП-а, затим планирају да у једној од хала покрену прераду, касније би овде преселили и пекару… Истичу да је потражња за њиховим производима превазишла садашње капацитете и да им је потребно проширење.

 

Поред оснивача и власника Униона МЗ, Звонка Миленковића, новинарима је о плановима развоја Униона МЗ, у склопу тога и оживљавања МИП-а, говорио и директор предузећа Унион МЗ Микица Миленковић, а и Живорад Жица Радошевић, некадашњи директор МИП-а, у чије време је МИП достигао развојни максимум, када се дневно се клало до 1.000 свиња и 250 говеда.

Медијима се обратио и  Мирослав Црнчевић, некадашњи директор костолачких термоелектрана, наговештавајући да ће се прерадна постројења у објектима некадашњег МИП-а у догледно време снабдевати електричном енергијом из обновљивих извора – сунчеве енергије, ветропарка или геотермалне енергије, ако истраживања потврде претпоставке да је у том делу има на одговарајућој дубини. Иначе, у току је израда студије и стратешког плана и пројекта оживљавања производње у некадашњем МИП-у. Та документа ће показати колика ће бити улагања, динамика, степен ширења производње и упошљавања нових радника.

                                                                                                              Са данашње конференције за медије

Иначе, тренутно у читавом комплексу некадашњег МИП-а нема ни струје ни воде. За не веровати је да Унион МЗ до данас није од надлежних добио власнички лист, иако је куповина МИП-а обављена још у мају прошле године. Без власничког листа и употребне дозволе, електродистрибуција неће да одобри новом власнику МИП-а електроприкључак, неопходан за почетак функционисања и радове на обнови уништених хала.

 

                       Последњи календар у некадашњој канцеларији инспектора који су свакодневно боравили у МИП-у је из 2002. године.

Д. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *