Упозорење о појави афричке куге свиња!

Ветеринарски специјалистички институт Пожаревац обраћа се јавности следећим упозорењем:

Појава афричке куге свиња је потврђена у Србији. То је вирусна, нарочито опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња. Не представља опасност за друге врсте животиња нити за људе. Болест се шири зараженом храном и водом, превозним средствима, одећом и обућом, предметима и опремом, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима. У случају појаве ове заразне болести спроводи се убијање свих свиња на газдинству. Не постој и могућност лечења, нити постоји вакцина.

У циљу смањивања ризика од могуће појаве афричке куге свиња и великих економских губитака, неопходно је да сви држаоци свиња предузму следеће превентивне мере:

  • држати свиње затворено
  • спрече директан контакт својих животиња са дивљим свињама
  • не хранити свиње помијама
  • користити заштитну одећу и обућу у контакту са свињама
  • пријавити ветеринару и ветеринарском инспектору у што краћем року сваку оболелу и угинулу свињу
  • поставити дезобаријере на улазу и излазу у објекат где се држе свиње (2% раствор каустичне соде)
  • после одласка у лов потребно је темељно опрати и дезинфиковати обућу и одећу

Ловци, као изузетно важна карика у ланцу спровођења свих наведених мера, у обавези су да свако обољење или угинуће дивљих свиња обавезно пријаве надлежном ловном и ветеринарском инспектору.

Као активни учесници, стручњаци ВСИ Пожаревац у сарадњи са ветеринарском инспекцијом предузимају низ активности и на недељном нивоу дају извештај Управи за ветерину. Поред активности на терену на Браничевском и Подунавском округу, одржани су састанци са представницима локалних самоуправа, ловачких удружења, ветеринарских станица, ветеринарских служби, ветеринарским инспекторима на којима су присутни још једном упознати са природом ове заразне болести, одговорностима и обавезама у предстојећем временском периоду у зависности од епизоотиолошке ситуације.

Одељење за епизоотиологију ВСИ Пожаревац:

Dr sc Милена Живојиновић

ДИРЕКТОР
Spec dr vet Милица Лазић

 

За сада нема забележених случајева афричке куге свиња на територији Града Пожаревца а јавност ће бити благовремена обавештена о ситуацији на терену, закључено је је на седници градског штаба за ванредне ситуације Града Пожаревца. На дневном реду је била информација о предузетим мерама заштите од афричке куге свиња у циљу спречавања појаве, праћење кретања и контроле заразне болести за епизоотиолошко подручје Ветеринарско специјалистичког института Пожаревац и смернице локалној самоуправи о предузимању евентуалних мера превенције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *