УСКОРО: БРАЧНО САВЕТОВАЛИШТЕ У ПОЖАРЕВЦУ

Град Пожаревац је овог месеца закључио Уговор за реализацију пројекта ,,Унапређење квалитета живота у граду Пожаревцу кроз успостављање ефикасних социјалних услуга“, финансираног кроз програм UNOPS-SwissPRO.

Идеја Пројекта је успостављање услуге саветовалишта за брак и породицу на територији Града, као и унапређење квалитета и ефикасности службеника и свих заинтересованих страна које се баве овим питањем.

        Данијела Туфегџић

– Упркос великој потреби, статистици и извештајима Центра за социјални рад, до сада, унапређени механизми нису установљени за ову врсту услуге у Граду и из тог разлога смо и  конкурисали за средства у оквиру расписаног позива од стране СВИС ПРО (SWISS PRO). Подсећам, Град Пожаревац и Центар за социјални рад закључили су Споразум о интерсекторској сарадњи у мају месецу ове године, чији је главни циљ унапређење постојећих и успостављање нових оквира и механизама сарадње у области пружања додатне подршке у успостављању саветодавно-терапијске и социјално едукативне услуге под називом Саветовалиште за брак и породицу. Сам Пројекат траје девет месеци, укупна вредност је 14.200 долара, а биће спроведен у сарадњи са Центром за социјални рад Пожаревац, – рекла је менаџерка Пројекта Данијела Туфегџић.

Превентивна улога Саветовалишта огледаће се у: превазилажењу брачне кризе, смањењу бракоразводних поступака, очувању квалитета узајамне комуникације родитеља међу собом и родитеља са децом и након развода, помоћ младим брачним паровима у превазилажењу партнерских проблема и проблема у релацијама са примарним породицама својих партнера, затим у развоју осећаја компетентности у брачним и родитељским улогама.

Саветодавним радом и терапеутским техникама оснаживања и пружања психо социјалне помоћи постићи ће се функционална комуникација и квалитативна промена у партнерској релацији и релацијама родитељ-родитељ, родитељ-дете као и другачији увид у проблем.

– Дакле, резултати који се очекују су: повећан број успешно окончаних поступака мирења и споразумних развода, као и повећан број пријављених и новооткривених случајева насиља у породици, а самим тим и број заштићених и збринутих жртава породичног насиља, – закључила је Туфегџић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *