VELIKO GRADIŠTE: PODRŠKA VLADE ŠVAJCARSKE

У општини Велико Градиште  одржан је састанак са представницима Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге преко које се спроводи Програм „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“.

Овај програм финансира Влада Швајцарске са 5,8 милиона евра и спроводи се у 99 градова и општина у Србији, у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина, а трајаће до краја 2021. године.

Поред председника општине, Драгана Милића, и националне менаџерке програма, Ане Недељковић Беља, састанку су присуствовали и начелница Општинске управе, Сузана Ђорђевић, руководиоци Одељења за привредни и економски развој и дијаспору, Одељења за друштвене делатности и заједничке послове и Одељења за општу управу и јавне службе Општинске управе те службеница Сектора за социјалну политику ове канцеларије.

Програм  има за циљ да допринесе  побољшању  квалитета  живота  грађана  Србије,  нарочито  припадницима  рањивих друштвених  група,  кроз  унапређење  владавине  права  на  локалном  нивоу,  јачање друштвене  кохезије  и повећање  одговорности,  транспарентности,  ефикасности  и  делотворности  локалних  самоуправа,  као  и  учешћа становништва у процесима доношења одлука.

Локалне самоуправе, учеснице програма, добиће  техничку подршку за реализацију програмских активности и бесповратна средства у циљу унапређења управљања.

Неке од активности које су обухваћене овим програмом су подршка унапређењу локалних капацитета и техничких ресурса релевантних за е-Управе и пружање е-Услуга грађанима и другим корисницима кроз давање бесповратних средстава, стручне подршке у изради или прилагођавању релевантног регулаторног оквира, подршка у изради и ажурирању локалних политика социјалне заштите и њихово тестирање кроз финансирање конкретних пројеката додељивањем бесповратних средстава, организовања стручне подршке локалним самоуправама у унапређивању пружања јавних услуга грађанима, али и подршка у изградњи трајних капацитета за примену принципа доброг управљања, подршка у стандардизацији и хармонизацији локалне регулативе као и подршка у припреми локалних самоуправа за увођење родног буџетирања, борби противе неједнакости и дискриминације, и напорима за унапређење родне равноправности кроз финансирање конкретних пројеката.

 

IZVOR: http://velikogradiste.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *