ВЕТРОПАРК НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

 

Једна од тема Међународне конференције „Електране 2018“, одржане на Златибору од 5. до 8. новембра, била је изградња ветропарка снаге 66 мегавата на одлагалишту пепела и шљаке костолачке термоелектране. Пројекат од државног значаја један је од кључних у српској енергетици и ЕПС-ов једини извор зелене енергије из ветра.

Ветрогенератори првог ЕПС-овог веропарка биће постављени на четири локације – Кленовник, Ћирковац, Петка и Дрмно. Висина стубова генератора је 117 метара, а полупречник елисе је 63 метра, тако да ће укупна висина појединачног ветрогенератора бити 180 метара.

Драгослав Цицовић, руководилац пројекта изградње парка ветроелектране у Костолцу, на ту тему је истакао:

– Планирана је изградња 20 ветрогенератора, од којих је сваки снаге око 3,3 мегавата. Висина главе ротора генератора биће скоро 120 метара, око 60 метара дужина лопатица. Студија оправданости уз студију о утицају ветропарка на птице и слепе мишеве одредила је тачну локацију ветрогенератора на девастираном земљишту које нема другу примену, а у близини обале Дунава, који ће знатно олакшати допремање габаритне опреме. Овај пројекат знатно ће променити начин функционисања ЕПС-а, допринеће да до 2020. године „Електропривреда Србије“ достигне европску обавезу да 27 одсто енергије коју произведе буде зелена енергија добијена из обновљивих извора. Немачка Развојна банка је кофинансијер у овом пројекту вредном 97 милиона евра, учествује са 80 одсто инвестиција преко кредита, док ЕПС из сопствених средстава покрива 20 одсто инвестиције, – навео је Цицовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *