ЗА ПРОШИРЕЊЕ ДОМА УЧЕНИКА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ: Положен камен-темељац

У кругу Дома ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, камен-темељац за доградњу објекта положили су Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Саша Павловић, градоначелник Пожаревца и Видоје Вукашиновић, директор школе. Доградњом објекта добиће се још 40 места за смештај ученика са подручја Браничевског округа, који похађају средње школе у Пожаревцу. По завршетку радова, Дом ученика Пољопривредне школе имаће места за смештај 217 ученика.

Према речима Видоја Вукашиновића, директора Пољопривредне школе у чијем саставу је Дом ученика, у последњих 149 година, од 1872. године, када је у Пожаревцу основана Земљоделско шумарска школа, претеча данашње Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“, све до данашњих дана, није престајала потреба за интернатским смештајем ученика:

Видоје Вукашиновић

– На простору где се данас налазимо, од некадашњих, запуштених објеката војне намене, 1996. године изникао је престижни Дом ученика, високог стандарда и квалитета, унапређиван и прошириван кад год је прилика дозвољавала. Првобитни смештајни капацитет Дома је био 96 места. У протеклим годинама, уз подршку  локалне самоуправе и ресорног министарства, значајно је подигнут квалитет и употпуњена садржина Дома, који данас поседује укупни простор за смештај 116 ученика у 29 соба опремљених купатилима, намештајем, интернетом и телевизијом. Дом данас поседује и осветљене отворене спортске терене за кошарку, рукомет, одбојку, терен са вештачком травом за мали фудбал и теретану, – навео је Вукашиновић, истакавши:

– Данас започињемо радове на реконструкцији и доградњи постојећег објекта за интернатски смештај ученика. Реконструисаће се постојећи кухињски блок, који ће бити у складу са ХАСАП стандардом, а доградиће се хладњача и радионице за прераду меса и млека за потребе исхране ученика. У тим радионицама изводиће се и део практичне наставе за ученике образовних профила прехрамбене струке. Добиће се и мултифункционална сала са пратећим садржајима, а на спрату ћемо имати и 11 соба за 40 ученика. Укупна бруто површина објеката које градимо износи 2.200 квадрата. Дом ће укупно имати места за смештај 217 ученика, – истакао је Видоје Вукашиновић.

Образовање доступно свима

У циљу реализације овог пројекта, Град Пожаревац је простор од 2,5 хектара пренео из јавне својине Града у јавну својину Републике Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а корисник Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“.

Градоначелник  Пожаревца, Саша Павловић, истакао је:

Саша Павловић

– Неколико школа довели смо до стања да их је готово немогуће препознати и помислити да нису тек саграђене. Подједнако се мисли на школске објекте у граду и у селима, одлучни да свима пружимо исте услове образовања, тиме и останка на свом огњишту. По обнављању инфраструктуре, посебно се истиче Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“. Укупна вредност радова на реализацији овог пројекта износи више од 930.000 евра, а новац је обезбеђен од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, преко зајма од Банке за развој Савета Европе, којима се овом приликом захваљујем. Град је уступио земљиште, помажући и на тај начин овој школи да остане једна од најуспешнијих средњих стручних школа у држави, – рекао је градоначелник Павловић.

Бранко Ружић

Бранко Ружић, први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, поручио је:

– Ова школа је показатељ како и на који начин можете да остварите престижне резултате и када имате ограничена средства, а све у циљу да учините образовање доступним свој деци која су заинтересована за тај домен средњошколског стручног образовања. Очекујемо да извођач радова посао оконча у року, до 31. октобра. Влада Републике Србије за један од својих главних приоритета има подстицај развоја услова за што боље образовање и научно технолошки развој, који је кичма развоја сваке привреде и сваког друштва. Неопходна је синергија Владе Републике Србије и јединица локалне самоуправе. Стога се дугује велика захвалност Граду Пожаревцу и градоначелнику. Подршком овом пројекту, ми одговарамо на актуелне потребе заинтересованих ученика за смештај и стицање знања, у складу са нашим идеалом да образовање буде доступно свима, – поручио је Ружић, изразивши велику захвалност просветним радницима, васпитачима и ваннаставном особљу за уложене ванредне напоре и одрицања у 2020. години да образовни процес не буде заустављен и образовне установе не буду трансмисија ширења корона вируса.

Овом догађају присуствовали су: др Зоран Костић, Јелена Парезановић, Дејан Миловановић и Ђорђе Ђоковић, посебни саветници Министра просвете, науке и технолошког развоја, Милош Благојевић, помоћник министра за средње образовање и васпитање, Ана Миљанић, народни посланик,  представници Града Пожаревца, Школске управе Пожаревац, представник Развојне банке Савета Европе, директори основних и средњих школа, јавних установа и предузећа, као и представници извођача радова.

Учесници данашњег скупа

Д. Миленковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *