ЖАГУБИЦА У СЛИЦИ И РЕЧИ: Прошла година – једна од најуспешнијих

Када локалну власт или грађане општине Жагубица упитате за мишљење о развоју у прошлој години, уместо паушалних оцена и процена, чућете – чињенице. И то, подужи списак.
Председник општине, Сафет Павловић, свакако, располаже најпрецизнијим подацима:
– Претходна, 2017. година, за руководство општине, али и све наше грађане била је изузетно успешна. Овакаве оцене, темеље се на основу реализованих инвестиција, које су у значајној мери допринеле унапређењу квалитета живота грађана наше неразвијене општине. Генерално, у 2017. години, захваљујући несебичној подршци Владе Републике Србије и председника Александра Вучића, реконструисали смо или боље рећи урадили потпуно нов пут Жагубица – Крепољин, у дужини од 22 километара. Овај витални путни правац је, по први пут од изградње, или, после 40 година, комплетно реконструисан и он је од изузетног значаја не само за грађане Жагубице, већ и Браничевског и Борског округа. Са реконструкцијом путних праваца наставили смо и крајем грађевинске сезоне, радовима на путу Крепољин –Сиге – Крупаја, чиме ћемо се савременим коловозом повезати и са општином Деспотовац и Поморавским округом. Кад већ говорим о улагањима у путну инфраструктуру, да напоменем да је општина Жагубица у 2017. години у поправку локалних путних правацa и насипање пољских путева уложила око 17 милиона динара.
Сафет Павловић истиче да је и у другим областима доста тога постигнуто:
– У прошлој години, реализовали смо изузетно значајне инвестиције у области водоснабдевања. Завршен је водовод за насеља Доње реке – Близнака, Крупаје, Сига и Милановца, чиме је трајно решен проблем снабдевања водом за више од 3.000 мештана овог дела општине Жагубица. Такође, решен је проблем водоснабдевања и у насељима Селиште, Изварица, Рибаре и Јошаница. Општина Жагубица опред

Сафет Павловић

елила је и значајна средства за унапређење енергетске ефикасности јавних установа. У току претходне године, окончали смо замену старе дотрајале столарије, постављање изолације и реконструкцију котлова у основним школама у Крепољину и Жагубици, а крајем године завршени су радови на замени столарије, постављању фасаде и замени котлова у Техничкој школи у Жагубици, – каже председник општине Жагубица, додајући:
– У претходној години, уз подршку локалне самоуправе и из донације амбасаде Јапана, реконструисан је дечји вртић „Полетарац“ у Жагубици, набављено комби возило за превоз деце у вртић из околних насеља, а и општина је, за потребе школа, фудбалских клубова и удружења, обезбедила још два минибуса. Поносно можемо да се похвалимо и тиме да је општина Жагубица једина у Републици која је омогућила грађанима општине бесплатан аутобуски превоз на територији општине и бесплатан боравак деце у дечијем вртићу „Полетарац“ у Жагубици, као и њихов превоз до вртића. Средином протекле године, општина Жагубица почела је са реализацијом пројекта прекограничне сарадње Румунија – Србија, којом је планирано побољшање и унапређење услова за противпожарну заштиту на подручју општине Жагубица. Кроз набавку два противпожарна возила и обуку ватрогасаца, систем противпожарне заштите деловаће далеко ефикасније, чиме се стварају услови за смањење штета проузрокованих пожарима. Реконструисана је улица Цара Лазара у Крепољину, урађене су фекална и кишна канализација, завршено је асфалтирање улице и израда тротоара од бехатон плоча. Такође, реконструисан је трг у насељу Лазница, једом од већих насеља у општини Жагубица, као и спомен чесма борцима палим у Првом светском рату, која се налази у продужетку трга. Уз помоћ Министарсва пољопривреде, асфалтирали смо 2.250 метара атарског пута у насељу Близнак према фарми Бела Река, на којој очекујемо велике инвестиције у наредном периоду, – навео је Сафет Павловић, председник општине Жагубица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *