ЖАГУБИЦА: Ускоро нови рудник угља

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, већ првих дана 2018. године, добио је још једног помоћника. Ту дужност ће обављати Љубиша Илић, магистар правних наука.

Илић, који је до сада радио у енергетском сектору, Електропривреди Србије, био је помоћник директора рудника “Рембас” у Крепољину, а и помоћник министра енергетике у периоду 1994. – 1998.  година.

Поводом именовања на функцију помоћника председника општине Жагубица, Илић каже:

– Прихватио сам да радим на припреми и реализацији развојних пројеката на подручју општине Жагубица. Један од најбитнијих је, свакако, изналажење праваца даљег развоја рударства, након исцрпљивања резерви угља у руднику „Јасеновац“ и његовог неминовног затварања, кад експлоатација стигне до крајњих граница. Истраживао сам и сагледао лежиште „Мелница“, код Петровца на Млави и, тврдим, то би била добра замена, не само за рудник „Јасеновац“, већ и значајан пројекат за читаву Србију, будући да се тамо налазе огромне резерве од 34 милиона тона угља и да се може остварити годишња производња од 400 до 500 хиљада тона, колико у овом тренутку производе сви српски рудници са подземном експлоатацијом. Имали би смо довољно угља за потребе индустрије, за топлане… Истовремено, рудари из „Јасеновца“ би могли да пређу у нови рудник, не би смо изгубили радна места. Напротив, нови рудник би запослио између 400 и 450 људи. Тај идејни пројеккат је до детаља разрађен и имам уверавања да ће пројекат добити сагласност државе Србије и сви су изгледи да ће до реализације доћи, – каже мр Љубиша Илић, додајући да има спреман и програм интензивног развоја воћарства на подручју општине Жагубица:

– То је привредна грана у експанзији, тржиште постоји – Русија, Аустрија и друге земље. Потребно је да, према климатским условима, одредимо коју врсту воћа ваља гајити на ком подручју, након тога да људима објаснимо бенефите и пронађемо изворе финансирања. Сада су доступни ИПА фондови Европске уније, почињу конкурси који ће трајати до 2020. године. Председник Сафет Павловић и ја сагласни смо да у тој области наступимо веома озбиљно и у потпуности искористимо све могућности за развој воћарства на подручју општине Жагубица, – истиче мр Илић.

Сафет Павловић, председник општине Жагубица, поручио је:

– Мој тим и ја, спремни смо да максимално изађемо у сусрет и помогнемо све људе добре воље који знањем и идејама могу и хоће да помогну развој наше општине, да се у Хомољу живи боље. Један од њих је господин Илић, који је од почетка 2018. године помоћник председника општине Жагубица. У нади да ћемо све договорене пројекте остварити, желим му пуно успеха и желим да у овом послу, и у мом тиму, остане много, много година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *